Eläinlääkäri kotiin - mitä kaikkea kotona voidaan hoitaa?

07.09.2023

Vielä viime vuosisadalla eläinlääkärit tekivät paljonkin kotikäyntejä. Usein kodin lemmikkieläimiä hoidettiin samalla käynnillä kuin tilan eläimiä. Sittemmin eläinten hoidossa ollaan otettu harppauksia eteenpäin; nykyisin koiria ja kissoja sekä muita pieneläimiä voidaan hoitaa ja tutkia jo erittäin edistyneesti. Tutkimus ja tietämys on kasvanut valtavasti, ja hoidossa toteutetaan ns. evidence based -metodia: hoito perustuu vahvasti tutkittuun tietoon ja myös tiedeyhteisön linjauksiin.

Eläintenhoidon pohjana on kuitenkin edelleen hyvä terveydenhoito ja sairauksien ennaltaehkäisy, jotka voidaan perustasoisesti toteuttaa kotikäynnilläkin. 

Alla lisää tietoa, mitä kaikkea eläinlääkärin kotikäynti voi sisältää!


Koiran ja kissan terveystarkastus

Terveystarkastuksessa eläinlääkäri tutkii lemmikin kuonosta hännänpäähän. Muutokset esimerkiksi hampaissa, limakalvoissa, sydämessä, keuhkoissa, vatsan tunnustelussa jne. antavat arvokasta tietoa lemmikin terveydentilasta. Jos muutoksia havaitaan, eläinlääkäri tekee jatkotutkimus- ja jatkohoitosuunnitelman.

Silmätutkimus ja korvatutkimus, sekä ihotutkimukset voidaan nekin tehdä kotikäynnillä. Eläinlääkäri ottaa tarvittaessa näytteitä ja tutkii ne mikroskoopilla. Lääkereseptit tehdään tai uusitaan tutkimuksen perusteella ja hoitosuunnitelman mukaisesti.


Verikoe

Kotieläinlääkäri voi ottaa verinäytteen kissalta tai koiralta osana terveystarkastusta, tai silloin kun kliinisessä tutkimuksessa havaitaan viitteitä sairauteen. Verinäytteitä on syytä alkaa tutkia viimeistään silloin, kun lemmikki lähestyy seniori-ikää. Iäkkäiltä lemmikeiltä suositellaan verikokeita vuosittain tai 6kk välein. Usein veriarvoissa aletaan nähdä muutoksia jo ennen sairauden kliinisiä oireita. Kotikäynnillä otetut verinäyteputket lähetetään laboratorioon tutkittaviksi, ja tulokset saadaan 1-3 pv kuluessa.


Rokotus, sirutus

Koiran rokotukset ja kissan rokotukset voidaan antaa eläinlääkärin kotikäynnillä. Myös mikrosirutus käy näppärästi kotikäynnin yhteydessä. Mikrosirun rekisteröinti koirille on vuodesta 2023 pakollista: lue lisää Ruokaviraston sivuilta.


Pentutarkastus

Pentutarkastus kotona tehtynä niin kissoille kuin koirillekin antaa monta etua kasvattajille: aikaa säästyy kun pentuja ei tarvitse kuljettaa suuressa kantokopassa vastaanotolle, eivätkä pennut joudu altistumaan mahdollisille sairastaville muille potilaille klinikalla. Pentutarkastus suoritetaan huolellisesti ja tarkastuksesta tehdään jokaiselle pennulle viralliset todistukset. Pentutarkastus, sirutus ja rokotus ovat pentujen terveydenhuollon ensiaskeleet.

Muut palvelut

Kotikäynnillä voidaan tehdä myös:

  • Lemmikkieläinpassi
  • Anaalirauhasten tyhjennys
  • Kynsien leikkaus 
  • Koiran kemiallinen kastraatio
  • Ja muut pienet toimenpiteet, jotka eivät vaadi rauhoitusta


Eutanasia kotona

Kun aika saapuu päästää rakkain lemmikki viimeiselle matkalleen, toimenpide voidaan toteuttaa lemmikin omassa turvapaikassa sen kotona ja omien ihmisten ympäröimänä. 

Voit lukea aiemmasta blogikirjoituksesta lisää kotilopetuksesta.