Kissan terveystarkastus
Terveystarkastus kissalle
Kissa peittelee oireitaan taitavasti. Moni alkava sairaustila ei näy ulospäin, ja hiljalleen hiipivät lievät oireet kuten lisääntyvä juominen, karvapeitteen muutokset tai laihtuminen ovat vaikeasti havaittavia. Elimellisten sairauksien riski lisääntyy kissan ikääntyessä. Vaikka kissa olisikin hyvävointinen, eläinlääkärin tekemä terveystarkastus vuosittain kannattaa. Eläinlääkärin tekemässä terveystarkastuksessa voidaan havaita alkavat terveydentilan ongelmat jo ajoissa, jolloin niihin päästään myös puuttumaan ajoissa. Näin kissalle voidaan taata mahdollisimman terve, hyvä pitkä elämä!

Kissan terveystarkastus kotona
Kissan perusterveystarkastus ja myös verinäytteet voidaan tutkia helposti eläinlääkärin kotikäynnillä. Kotikäynnillä kissa on rennompi omassa ympäristössään, joten kissan tutkiminen voi olla helpompaa kuin viemällä kissa eläinlääkärin vastaanotolle. Terveystarkastuksessa etenkin iäkkäällä kissalla on suositeltavaa mitata myös verenpaine. Varaa kissasi terveystarkastus kotikäynnillä heti klikkaamalla tästä!
Kissa oksentaa tai kissa ripuloi
Kissalla, varsinkin pitkäkarvaisella kissalla, saattaa aika ajoin esiintyä oksennuksia joissa on karvapalloja tai muuta sulamatonta (metsästävä kissa voi oksentaa esimerkiksi hiiren jäänteitä). Satunnaiset oksennukset ovat kissalle normaaleja.
Jos kissa kuitenkin oksentaa usein, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Oksennuksissa on tyypillisimmin ruokaa, vaahtoa, limaa tai keltaista mahanestettä. Oksennus voi johtua paitsi vatsataudista, myös useasta muusta eri syystä. Tyypillisimpiä ovat sisäelinsairauksien kuten ruuansulatuskanavan, maksan, kilpirauhasen tai munuaisten sairaustilojen aiheuttama pahoinvointi. Oksentaminen voi johtua myös myrkytyksestä, vierasesineistä, kasvainsairauksista... syiden lista on pitkä! Pelkän oireen perusteella onkin mahdoton olla varma oksentamisen syystä. Sen takia eläinlääkärin tekemä tutkimus ja lisätutkimukset kuten verinäytteet ovat tarpeen, jotta oksentamisen syy saadaan selville ja löydetään siihen hoito.
Kissan ripuli voi johtua ruokinnan tai ruuansulatuksen häiriöstä, sisäloisista, suolistosairauksista tai muista syistä. Ripulin ensihoito voidaan aloittaa kotona tarjoamalla helposti sulavaa ruokaa ja apteekista saatavia tukihoitovalmisteita, jotka imevät suolistosta haitallisia yhdisteitä ja rauhoittavat vatsaa. Jos ripuli ei kuitenkaan ala helpottamaan lainkaan parissa päivässä, kissan yleisvointi heikkenee tai se ripuloinnin lisäksi myös oksentaa, eläinlääkäriin tulee olla viipymättä yhteydessä!
Jos et ole varma kissasi tilanteesta, voit kysyä neuvoa suoraan eläinlääkäriltä!
Soita Sinun eläinlääkärillesi:
040 175 1110